SPOMLADNI RECEPTI IZ SLASTNIH JAGOD

 

DŽEM IZ JAGOD

Sestavine:

1 kg očiščenih in opranih jagod,

1 kg želirnega sladkorja in

3 limone.

 

Priprava:

Jagode v loncu zmešamo z želirnim sladkorjem. Po eni uri džem zavremo, dodamo sok svežih iztisnjenih limon in med mešanjem kuhamo dobrih pet minut. Če se na džemu naredi pena, jo odstranimo s plitvo zajemalko.

 

 

 

JAGODOV NAPITEK

Sestavine :

 

10 dag jagod

1 čajna žlička limoninega soka

malo sladkorja

1/4 l mleka

 

Priprava :

Vse sestavine stresemo v mešalnik in zmešamo ter

napitek nalijemo v kozarce.

Namesto jagod lahko uporabimo tudi

banane, borovnice, fige, jabolka, limone,

marelice in pomaranče.

 

JAGODNI KOKTAJL

Sestavine :

 

1/2 l nemastnega jagodnega jogurta

pol banane

1/3 kozarca sveže iztisnjenega pomarančnega soka

ledene kocke

 

Priprava :

Sestavine stresemo v mešalec in mešamo, dokler ne dobimo

gladke mase. Dodamo 6-8 ledenih kock in premešamo!

 

 

 

 

JAGODNA BOVLA

Sestavine :

 

20 dag jagod. Namesto svežih lahko vzamemo zmrznjene.

3 žlice sladkorja

7 dl belega vina

1/2 steklenice šampanjca

 

Priprava :

Jagode speremo, odcedimo in jih vložimo v globjo posodo. Večje

jagode razpolovimo. Potresemo jih s sladkorjem. Zalijemo jih z

2 kozarcema belega vina. Pustimo stati 1 uro. Preden jih vlijemo

v posodo za bovlo, prilijemo še preostalo vino in šampanjec.

Postrežemo tako, da vsak dobi v kozarec tudi jagode.

 

 

JAGODNA JUHA

Sestavine:

 

500 g jagod

1 navaden jogurt

sok 1 pomaranče

1 kivi

1 velika žlica medu

Postopek priprave:

 

Očiščene jagode in vse ostale sestavine damo v mikser ter zmešamo. Jagodna juha je najboljša, če je ohlajena.